Tipy pro horké letní dny

3. srpna 2017 v 15:00 | Charlotte |  Rady a tipy

Ahoj,
a je to tu zase - letní úmorná vedra! Člověk se celý rok těší, až bude moct v létě chodit v tílku, crop topu nebo vršku od plavek a kraťasech, no a místo příjemných pětadvaceti je vyčerpávajících třicet a víc. A jak se v těchto parných dnech schladit a udělat si pěkný den vám teď poradím.


Celý tento týden má být kolem 30°C. Jako první den si člověk řekně: "Super, konečně se můžu jít vykoupat!" Druhý den už se mu nechce nic dělat, špatně se v noci usíná, člověk je unavený a dehydrovaný... Pojďme udělat něco, abychom se cítili skvěle, svěží!



Příjemné ochlazení vodou

Asi nejlepší způsob. Pokud půjdete na sluníčko, tak se před vstupem do vody nezapomeňte namazat opalovacím krémem.

Pokud jste zrovna doma, nejjednodušší a nejrychlejší je jít do sprchy. Nic vás neosvěží tak, jako studená rychlá sprcha. Rychle načerpáte energii na další práci. Ale svěží pocit z osprchování bohužel nevydrží dlouho.

Napusťte si doma bazének. Snad každý, kdo má zahradu, vlastní buď velký bazén, nebo alespoň nafukovací bazének. No a co, že se na vás budou sousedi koukat jako na debily, jim bude horko, zatímco vám bude skvěle. Hoďte na sebe plavky a hup do bazénu s (samozřejmě) vychlazenou vodou.

A že nemáte zahradu? A teče v blízkosti vašeho okolí nějaká řeka nebo potok? Tak vyražte tam. Obvykle mívají řeky ledových 12, 15°C, někdy i méně, ale to už je pak opravdu jen pro otužilce.

Nebo nějaká přehrada, nádrž, jezero, rybník... kde se dá koupat. Prostě příroda.

Ale v dnešní době jsou asi nejvíce navštěvované (hned po sprše) venkovní koupaliště. Sice se tam platí vstup, ale zase tam mají čisté, ne úplně ledové bazény, tobogány, divokou řeku, výřivky, občerstvení a mnoho dalšího. Nevýhodou je, že se za to platí (ale mnohdy je cena symbolická) a připravte se na to, že v těhle vedrech tam bude narváno, hlava na hlavě, fronty na tobogán, všude mnoho lidí...



Pár tipů proti vedru

Schovejte se do sklepa! Vážně, ve sklepě bývá obvykle příjemný nehorký vzduch.

Anebo buďte modernější a použijte větrák, klimatizaci, anebo zkuste vytvořit průvan.

Zatemněte se. U oken, kam zrovna svítí slunce, zatáhněte žaluzie, závěs či rolety.

Nezdržujte se v místnostech s okny otočenými na jih a západ. Tam bývá největší vedro. Také platí pravidlo: Čím níže v domě či paneláku jste, tím je tam příjemněji, tím je tam menší vedro.

Nezapomeňte na pitný režim! V létě byste měli vypít minimálně 2 l vody, při vedrech pak klidně více. Nejlepší je obyčejná voda nebo níže napsané osvěžující nápoje, nejhorší káva.



Osvěžující nápoje:

Domácí ledový čaj
INGREDIENCE:
6 sklenic vody
2 balíčky zeleného čaje
čerstvá máta
2 ks limetky
bio topinamburový sirup

POSTUP:
Mátu a zelený čaj zalijeme třemi sklenicemi horké vody a necháme vyluhovat. Po chvilce vyjmeme lístky máty a čajové sáčky a přidáme topinamburový sirup podle chuti. Přidáme zbylé tři sklenice studené vody a dáme vychladit do lednice. Před podáváním nakrájíme limetky, přidáme kostky ledu, lístky čerstvé máty a vychutnáváme!


Mojito
INGREDIENCE:
1 ks citrónu

10 ks lístků čerstvé máty

120 ml minerální vody

1 balíček hnědého cukru


POSTUP:
Mátové lístky spolu s hnědým cukrem rozmačkáme lžičkou v misce. Nasypeme do vysokého poháru, vytlačíme do něho citrónovou šťávu a zalijeme minerálkou.


Americká ovocná limonáda
INGREDIENCE:
100 libovolného čerstvého ovoce

citrónová šťava

1/2 litrů minerální vody
několik kostek ledu

podle chuti jahodový sirup


POSTUP:
Na dno velké nádoby dáme led a nakrájené ovoce dle vlastní chuti. Potom přidáme citrónovou šťávu, jahodový sirup a dolijeme minerální vodou. Všechno jemně promícháme. Naléváme do sklenic spolu s ovocem.




Zmrzlina:

Dejte si nanuk, kopečkovou nebo točenou zmrzlinu... anebo si vyrobte domácí zmrzlinu!


Kiwi-Mátová zmrzlina
INGREDIENCE:
12 ks kiwi

4 polévkové lžíce limetové šťavy

svazek čersté máty

5 polévkových lžic medu

2 želatina

POSTUP:
1. Kiwi oloupeme a želatinu namočíme do studené vody. Dužinu nakrájíme do mixéru a rozmixujeme na pyré. Smícháme s medem, limetkovou šťávou, nadrobno nasekanou mátou a špetkou mořské soli.
2. Celou směs přecedíme přes hrubé cedidlo, nebo necháme takovou, jaká je. Namočenou želatinu rozpustíme v hrnci s 1 polévkovou lžící vody a přimícháme k připravené směsi. Všechno důkladně promícháme, nalijeme do zmrzlinovače a necháme zpracovat až do zmrazení.
3. Anebo směs nalijeme do nádoby a vložíme na 2-3 hodiny do mrazáku, kde začne tuhnout, potom ji důkladně rozšleháme, aby se rozbily případně už vytvořené krystaly. Tento postup opakujeme ještě dvakrát a to v hodinových intervalech. Potom necháme směs zmrazit úplně.
4. Asi 20 minut před podáváním směs přendejte z mrazáku do ledničky. A hotovo!
Citrónová zmrzlina
INGREDIENCE:
1 konzerva sladeného kondenzovaného mléka
250 ml smotany na šlehání
1 ks citróu
1/2 kávové lžíce citrónového extraktu


POSTUP:
1. Nejprve mixérem rozmixujeme samotné kondenzované mléko s vanilkových extraktem. Potom přidáme citrónovou šťávu a postupně vmícháváme dotuha vyšlehanou smetanu.
2. Hotovou směs na zmrzlinu přelijeme do vhodné nádoby a zmrzlinu vložíme alespoň na 4 hodiny ztuhnout do mrazáku. Dobrou chuť!
Borůvková zmrzlina
INGREDIENCE:
200 g zakysané smetany
300 g borůvek
200 g bílého smetanového jogurtu
100 g medu50 g cukru

POSTUP:

1. Borůvky přebereme, opláchneme pod proudem vody a pocukrujeme je. Částečně je rozmačkáme a vmícháme do jogurtu. Přidáme ostatní ingredience včetně zbylého cukru.


2. Formu vyložíme potravinovou fólií a jogurtovou hmotu do ní nalijeme. Formu zakryjeme a vložíme do mrazničky. Po zhruba 10 minutách zmrzlinu promícháme a vrátíme zpět do mrazničky. Tento postup zopakujeme ještě jednou. Zmrzlina je hotová asi za 60 minut.


3. Pokud necháme borůvkovou zmrzlinu mrazit déle, tak ji před podáváním asi na půl hodiny přendáme do ledničky, aby se dala snadno krájet.



Recepty jsem čerpala z: dobruchut.akez.sk a recepty.vareni.cz.



Takže nám nezbyde nic jiného, než vedra přežít.

Anebo si užít teplé počasí, vzít si crop top, šortky a žabky nebo plavky a vyrazit k vodě!

Moje emailová adresa: charlottestips@email.cz

Charlotte
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Teri Teri | Web | 6. srpna 2017 v 7:07 | Reagovat

Na tomto článku se mi nejvíc líbí limonády a recepty na zmrzliny, fakt pěkný

2 Charlotte Charlotte | E-mail | Web | 8. srpna 2017 v 20:21 | Reagovat

[1]: Moc děkuji :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama